מתכונים ללא גלוטן
בשנים האחרונות, קשה שלא להתקל בטרנד החדש של דיאטות נטולות גלוטן ולא רק עבור חולי ציליאק אלא גם עבור כול מי שרוצה לרדת במשקל או סתם לאכול בריא יותר. אז מה הוא בעצם הגלוטן, למי הוא מזיק ובאיזה מאכלים נמצא אותו?
גלוטן הוא החלבון המצוי בחלק מהדגנים והוא החומר הגורם לבצק להתגבש ולהדבק. נוכל למצוא אותו בכול מוצרי החיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון וכוסמין.
מהי מחלת הצליאק
צליאק היא מחלה אוטואימונית (של מערכת החיסון של הגוף) שבה התאים בחלק העליון של המעי הדק, ממנו נספגים מזונות לזרם הדם ותאי הלימפה, נהרסים כתוצאה ממפגש עם הגלוטן, אותו הם לא מצליחים לפרק. הפגיעה בחלק זה של המעי הדק מביאה לשורה של תופעות לא נעימות - בעיקר שלשולים וקושי בספיגת מזון בגוף. תופעות אלו עלולות להוות זרז להתפתחות תופעות אחרות כמו בעיות עור, סכרת ואפילו הפרעות קשב וריכוז. מחקרים מעריכים שכאחוז מהאוכלוסיה חולה בסוג כזה או אחר של צליאק, כשבחלק מהמקרים מדובר בתסמינים קלים שלא יצליחו לאבחן.
הפתרון : דיאטה נטולת גלוטן
כל התופעות הלא נעימות של הצליאק נעלמות מאליהן, אם מקפידים על תזונה נטולת גלוטן לחלוטין. הגלוטן מצוי כאמור בדגנים אך לא נמצא באורז, קינואה, דוחן, כוסמת חומוס ותירס, שמהם אפשר לעשות המון מזונות טעימים, ובכלל זה גם לחמים ועוגות.
במשפחות רבות מתקשים להסתגל למצב החדש לאחר שאחד הילדים התגלה כחולה צליאק. התחושות הראשוניות הן שצריך להקים מטבח נפרד לילד, כדי שלא יאכל בטעות מזון עם גלוטן או שללא חיטה ושיפון אי אפשר לחיות ואין מה לאכול. אבל כל זה לא מדויק, ניתן ללמוד להסתדר ללא הגלוטן ואף ישנם אנשים שבוחרים לחיות ללא אכילת גלוטן, ללא קשר לצליאק, אם ממניעים בריאותיים ואם כדיאטות המומלצות לעתים לצרכי הרזיה.
יש היום בשוק הרבה סדנאות בישול
ואפייה ללא גלוטן היכולות לסייע בהכרת עולם המזונות וחומרי הגלם נטולי הגלוטן. זה מאפשר לחולי צליאק ולבני משפחותיהם להתאים את המטבח הביתי לבישול ואפייה ללא גלוטן, ובעיקר לגלות את העוגות והלחמים הטעימים שניתן לאפות גם ללא קמח חיטה ודגנים אחרים.
מה חשוב לדעת?
על מנת להמשיך בקלות בחיי היומיום עם הצליאק יש להכיר קודם כל דגנים וקמחים חדשים ואת אופני העבודה איתם, עירובים בין סוגי דגנים ותוספות תזונתיות חשובות שאפשר להוסיף לקמחים המיוחדים. חשוב לזכור שניתן להכין מזונות בצקיים אהובים, שחולי צליאק נאלצים, בדרך כלל, להימנע מהם, למשל לחמים ולחמניות, פיצות ופוקצ'ות, קישים ועוגות.
רכישת מידע בתחום יכולה לעזור בהעברת המסר למי שהתגלה כחולה צליאק ולבני משפחתו. מסר לפיו החיים הקולינארים לא נגמרו; לא רק שיש חלופות מוצלחות לקמח חיטה ולדגנים האחרים, הדגנים וחומרי הגלם הללו גם יכניסו לחייכם טעמים חדשים ונפלאים. המשמעות היא כי כלל לא מדובר בתחליפים לקמח החיטה, אלא בחומרי גלם איכותיים מהמדרגה הראשונה, בעלי טעם מהנה וייחודי, המאפשרים ליצור מגוון רחב של מאכלים ומזונות טעימים ומהנים.
|